sobota, 22 listopada 2014

Kurczak duszony w ziołach

Miękki, soczysty i aromatyczny. Taki właśnie jest ten kurczak. 
Wymaga niewielkiego zaangażowania, ale naprawdę warto trochę przy nim postać.


Składniki:
udka z kurczaka
sól
czosnek granulowany
papryka słodka i ostra
imbir mielony
ulubione zioła (u mnie:bazylia, majeranek, oregano, tymianek)
olej do smażenia

Kawałki kurczaka natrzeć solą i obsmażyć szybko na niewielkiej ilości oleju. Delikatnie podlać wodą i posypać częścią przypraw, np. czosnek,papryka słodka bazylia, majeranek. Poddusić (pod przykryciem lub bez) przez ok. 10 minut, po czym obrócić każdy kawałek i obsypać resztą przypraw. Dusić do miękkości, podlewając wodą w miarę potrzeby, przewracając na drugą stronę co jakiś czas, przy każdej zmianie strony posypując przyprawami.

świetnie smakuje z surówką z kiszonej kapusty


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...