poniedziałek, 29 września 2014

Wegańska zupa cebulowa

W weekendy zwykle nie jeździmy na zakupy. T. wtedy pracuje i na ogół nie ma na to czasu.
Kiedy więc dziś zastanawiając się co zrobić na obiad otworzyłam szafkę z warzywami znalazłam w niej tylko 5 cebul, kilka główek czosnku i kabaczka...
 Cóż było robić? 
Zupę - krem z cebuli :)


Składniki:
5 cebul
0,5 l. wody
domowa "kostka rosołowa" warzywna
sól
pieprz
chilli
1 łyżka oliwy z oliwek

Cebulę kroimy w dużą kostkę i obsmażamy na oliwie mieszając od czasu do czasu, ale tylko tyle, żeby nie przypalić. Chodzi o to, żeby część cebuli była mocno przysmażona, część średnio, a reszta prawie wcale. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy kostkę rosołową i przyprawy do smaku. Gotujemy ok. 15 minut i miksujemy na gładką masę.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...